Poveste

0
64
0
Azi m-am gandit sa va spun o poveste: asa cum stiti imediat dupa ’89 au aparut partide si partidulete, fiecare cu cate un personaj principal pe post de erou national sau se spune mai nou de lider politic; eram avida sa stiu tot; cine, ce, unde, cand, de ce; din istoria invatata in scoala cam greu sa depistez cine erau respectivii si ce aveau mai cu mot decat altii; asa i-am cunoscut pe Iliescu, Ion Ratiu,Corneliu Coposu, C.V.Tudor, etc. Intamplarea a facut sa am ocazia sa ma si cunosc cu multi dintre ei; unii mi-au lasat o impresie buna, altii nu; dar nu despre asta este povestea!
Aveam si un rege si un print, apoi un alt print. Ciudat pentru un om nascut si crescut intr-o alta lume decat cea regala.  Deci era musai sa vad si eu o fata regala, un printosr ceva, asa ca atunci cand am prins de veste ca Regele Mihai era cu familia la Putna, am incarcat familionul in masina si da-i viteza pana acolo; auzisem de la gazda unde am innoptat in sat ca era venita si principesa Margareta – nemaritata cu actorul Duda inca, si printul Nicolae – un piticut de cativa anisori!  A fost slujba de la Manastirea Putna si apoi au iesit pe treptele staretiei regalitatile lor. Sincer, nu am simtit nimic special; am vazut niste oameni ca si mine, iar pustiul era timid, frumusel si bibilit de o turma mare de doamne care se credeau bone dar nu erau decat bagatoare in seama.
 
La intoarcerea acasa sotul meu ma intreba mucalit, cum ii era felul: ei, cum e? Conduceam cu atentie, dar am intors capul suficient cat sa-i vad ironia din ochii verzi dar si zambetul oarecum de invingator; ceva de genul: ti-am zis ca nu-i nimic de capul lor! I-am raspuns in acceasi nota subtire: acum stiu de unde ma trag, ca nu degeaba imi spui cand trantesc usa la masina ca sunt neam de castelana! Iaca, mi-am salutat rudele!
 
Sigur ca nu sunt rubedeniile mele majestatile lor, dar era firesc sa am acces la cunoastrea pe viu a unor personaje dintre care unele chiar sunt personalitati istorice! Ma trag din oameni simplii si frumosi dar recunosc ca nu am stiut multe din ceea ce istoria inca nu ne spune totul nici acum si de aceea m-am straduit sa trec cate un pic prin fata fiecaruia, sa ma pot uita in ochiilor sa vad cum se oglindeste sufletul in ei. Care-i hot si mincinos, care-i coada de topor, care-i nobil si care-i om bun, de treaba, adevarat. 
Ar trebui sa le multumesc pentru ca firea mea curioasa si cercetatoare a reusit sa citeasca cate ceva despre aceste persoane si a aflat, datorita lor, lucruri despre alti oameni care au facut istorie in acest neam!
 
Nu m-a impresionat nici o platforma politica pana acum si  nu am picat nici in cap si nici in fund dupa nici un om sau partid politic!  Nu mai cred in valabilitatea alegerilor si nici in vreun prezident sau prim-ministru. Astept insa cuminte si rabdatoare sa vad daca se va implini prorocia care spune ca va veni un barbat din nordul Moldovei care va salva tara.  Hai sa o vad si pe asta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.