Pe viata si pe moarte!

28_photo1Azi m-am gandit la tanarul din Focsani care, accidentat fiind, a fost lasat sase ore sa zaca pe o targa; a murit! Stirea mi-a creat un fel de stop cadru care m-a dus cu ani in urma cand invatam asiduu pentru medicina. Imi doream foarte mult sa ajung chirurg. Nu a fost sa fie! Cineva mi-a intors gandul asa ca am zburat in cu totul alte zari. Dar chiar si asa dragostea pentru medicina nu s-a diminuat. Intr-un fel sau altul am navigat oarecum de jur imprejurul ei.

Nu e prima oara cand se moare cu zile la Urgente! De curand o doamna aflata pe patul spitalului mi-a povestit asa zisa aventura traita de ea la UPU, in doua etape, pana cand vazandu-se in imposibilitate de a avea dialog cu cei de garda a apelat la o cunostinta care a internat-o la ea. Nu-mi venea sa cred ce auzeam. Apoi au mai fost si alti oameni care, plangand, depanau  drame legate tot de acest serviciu special.

La Urgente e pe viata si pe moarte! Nu exista cale de mijloc. Tot personalul care intra in tura acolo este antrenat pentru ceea ce se numeste regim de urgente, adica de salvare a vietii pacientilor. Se intervine in forta, rapid si eficient. Nu se pierde nici un minut! Spitalul de Urgente! Ce serial! Invatam oare ceva? Se pare ca nu. De ce sa ne straduim sa salvam vieti daca tot se moare pana la urma? Buna intrebare! Asa se zvoneste ca ar fi motto-ul la Urgente si ca personalul il repeta ca un laitmotiv! Dar vine si vremea lor! Nimeni nu stie ce-l asteapta si ce-i rezerva viata. Despre moarte nu stim cum e cu rezervarile, dar despre viata da, ca o traim si suntem martorii unora catre altii.

Ce poti face cand te lovesti de ziduri de indiferenta, de ochi goi, de vorbe repezite, de atitudinea amenintatoare a bodyguarzilor care sunt mai tari in cerbice decat toti? Plangi, te zbuciumi, ameninti…Si toate sunt degeaba! Nu te aude nimeni. Esti inconjurat de ziduri de sticla si pe langa tine circula zombi cu priviri fixe si buze subtiri, stranse intr-un rictus dezaprobator! E cumplit mai ales noaptea! Ziua mai fugi in spital la un doctor, o asistenta, care sar in ajutor cumva, dar noaptea…

Oameni buni e greu sa faci de garda noaptea dar niciodata nu stii cine este omul acela care iti ajunge la urgente! Dar tu, cel/cea care ai halatul  de care este prins cu agrafa de aur juramantul lui Hipocrate, poti auzi strigatul de deznadejde. Poti auzi cuvantul abia soptit: AJUTOR!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi inspirat

Înscrieți-vă pentru oferte exclusive si acces instant la cele mai recente articole ale noastre.

Aceste informații vor fi NICIODATĂ partajate sau vândute unei terțe părți.