O brad trist!

0
116

 

Azi ma gandesc ca da, grija mea cea mai mare este acum bradul din fata Casei de Cultura! A fost adus de cateva zile bune si sta trist si al nimanui si ziua si noaptea. Au venit vreo cativa oameni si i-au pus cateva chestii pe post de podoabe care probabil vor lumina candva, dar in rest e golas tare. Am scris ca pare al nimanui pentru ca ma asteptam – asa cum s-a petrecut si in alte orase – sa apartina cuiva, in mod special copiilor care i-au tot dat tarcoale. Dar nu numai ei au asteptat ca bradul din centrul Bacaului sa devina un loc de intalnire, de atractie, de veselie. Adica toata vara si toamna a rasunat de tot felul de cantari zona centrala, aducand la disperare locatarii din blocuri, si acum cand de 1 Decembrie a fost sarbatoare,  bradul a fost un martor trist si intunecat. Poate ca prezenta lui stralucitoare ar fi dat in acea zi ploioasa o alta stare tuturor.  A fost cumva pe repede inainte si hai, la casele voastre.

Spunea aseara cineva ca de Mos Nicolae se vor aprinde luminitele. Nu stiu ce sa spun, dar am senzatia ca ceva nu e in regula! Nu stiu ce , dar nu se sincronizeaza evenimentele in Bacau! As fi tentata sa spun: dar cine esti tu sa te doara capul de bradul din centru si stabilirea momentelor care sa aduca un plus de ceva in bacovianul targ? Alung tentatia si spun: uite ca-mi pasa! Si imi pasa pentru ca oriunde in lumea asta, Craciunul si toate sarbatorile iernii sunt legate intodeauna de un brad cu luminite, stralucitor. Langa un brad mandru se aduna oamenii. Acolo se impaca, se iarta, se bucura impreuna, se regasec, se recunosc si spun intotdeauna aceeasi vorba: cele rele sa se spele, cele bune sa se adune!

E frumos ca vin unii si altii sa cante – pe bani bunii – dar ei pleaca dupa o ora, doua! Ramane in schimb bradul pentru aproape o luna, luminand noapte de noapte ca un simbol al sigurantei, al impacarii, al apropierii momentului unic de trecere in alt an!

E un sentiment ciudat: e ca si cum a fost rastalmacit si acest moment. Intri in Bacau si nimic nu iti atrage atentia ca suntem in luna decembrie, luna sarbatorilor de iarna! A, ba nu, scuzati: avem o funda pe primarie la care s-a muncit cu spor, fie ploaie, fie vant! Ne lipsesc arhitectii, designerii, proiectantii de evenimente citadine, bunul gust, bunele intentii?…

Pana una alta, trei chestii create din adunaturi de metal, coloreaza in felul lor ironic si nefiresc platforma din Piata Tricolorului, tinand de urat bradului trist si intunecat…

Cica, daca nu-i dai omului ce are nevoie atunci cand trebuie, mai bine nu-i mai da mai tarziu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.