Multumesc nea Costica!

IMG_20160508_111910

Azi ma gandesc la o situatie traita de curand care m-a atins sufleteste. Un tigan mi-a dat o carte! Pare o simpla propozitie dar nu e nici pe departe asa! Am mers in urma cu cateva saptamani la targul cu de toate de langa podul de la Serbanesti. A fost o simpla dorinta, oarecum din curiozitate dar si din dorinta ineditului. Intotdeauna vezi, gasesti, afli ceva interesant. Nu vreau sa vorbesc despre locul unde este amplasat acest targ si nici despre mizerie, si nici despre panoul cel putin ciudat batut in cuie pe un copac chiar la intrarea in asa zisul targ. Am sa povestesc despre cativa metri de pamant acoperit ordonat cu…carti. Da, da, carti. Un anticariat volant. E mica afacere a lui nea Costica Ionescu. E cel care are anticariatul acela minuscul de pe Energiei.

Am avut la ce ma uita si am ales carti de care chiar aveam nevoie. Cica universul nu-ti scoate in cale ceea ce iti trebuie ! Nea Costica ma mirosise! Stia parca ce caut. Cu voce calda si lenesa ma imbia: da’ Mircea Eliade nu vrei? Da’ am o carte despre fizica cuantica! Stai ca aveam parca o carte despre filozofia antica! Si cand a inceput sa imi turuie nume de filozofi greci si germani am hotarat ca e cazul sa ma uit mai atent la el, dandu-mi seama ca nu erau numai banii la mijloc, castigul, negotul, talentul inascut de vanzator, ci era dragul de carte, in sine!

Am intrat in vorba cu el si am aflat ca face treaba asta de douazeci si ceva de ani. Am platit cartile si inainte de a pleca mi-am ridicat privirea, atrasa fiind de o imagine. O tiganca, cu fuste lungi, stralucitoare, deschise la culoare, cu o pestelca legata cochet in jurul capului si o tigara in mana, il asista pe nea Costica, directionandu-l la cate o carte. El se ducea unde i se spunea si el ii multumea, zambindu-i. Si ea zambea, dar isi acoperea gura cu palma, intorcand capul cumva fastacita! Ce energii frumoase!

L-am regasit la micul sau anticariat inainte de Pasti. Carti, cu sutele! Aceeasi blandete, aceeasi memorie, aceeasi atentie! L-am intrebat de unde stie atatea? Am mai citit si noi doamna! Nu era vorba numai despre titluri si autori, ci stia si continutul multor carti!

E uimitor omul asta zambaret si cu vorba taraganata, molcoma! Mergand din nou la targ mi-a pus in brate o sacosa cu carti despre care ii spusesem ca le caut! Iata ca un tigan nu mi-a dat numai o carte ci un teanc! Si aproape pe nimic. Sa fi stiut ca nu sunt milionara oare sau i-oi fi cazut cu drag, asa, ca intre cititori de carti mai vechi, cu miros de mucegai? Poate ca si una si alta!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi inspirat

Înscrieți-vă pentru oferte exclusive si acces instant la cele mai recente articole ale noastre.

Aceste informații vor fi NICIODATĂ partajate sau vândute unei terțe părți.