Libertatea cuvantului

543528_281833765237149_1198156193_nAzi dimineata nu credeam ca in seara asta ma voi gandi la acei oameni – putini de altfel ! – care au gasit cu cale sa-mi trimita fel de fel de mesaje prin care fie ma cearta, fie ma admonesteaza mai finut, fie ma injura in mod direct, fara perdea, pentru ca am tupeul de a-mi arata dezacordul cu omorarea cainilor; sunt facuta ucigasa de copii pentru ca vreau sa traiasca niste jigodii care nu sunt bune decat de friptura la chinezi.

Ma rog, fiecare cu parerea lui; nu stiu de ce dar daca memoria inca nu ma inseala traiesc intr-o tara in care exista libertatea cuvantului si dreptul la exprimarea opiniei personale. In alta ordine de idei, dragii mei care injurati de mama focului, va amintesc ca mai exista in Romania un drept elementar dar si obligatie in acelasi timp: sa stim sa citim si sa scriem corect in limba materna. Chiar daca va adresati injurios faceti-o corect; oricum, pentru modul in care ati scris eu va dau nota doi si va spun sa stati jos, in bancile vastre! Nu e vina voastra, saracii de voi, ca in loc sa invatati, sa scrieti, sa cititi, urmariti emisiuni televizate in care prostia, mizeria verbala, atitudinea, mimica, gestica, limbajul, tinuta vestimentara si de cele mai multe ori subiectele sunt mult sub limita bunului simt.

Atata vreme cat parlamentarii insisi se adreseaza intre ei cu un limbaj suburban, nu ma mai mira nimic; asa cum nu ma mai mira nici modul de adresare al autoritatilor locale catre cei care i-au mandatat ba chiar si fata de jurnalisti. Asa ca, fac abea acum un apel foarte serios si promit sa ma tin de cuvant ca in cazul in care mai recidivati cu astfel de mesaje primite in mesageria privata sa le postez oriunde voi putea pentru a va face de ras pe deplin!

Apelul meu este acesta: ajunge cu atata golanie care se intinde ca rapanul in tara asta in care se vorbea frumos pana mai ieri! Voi cei care va credeti mari, tari, smecheri si puternici va faceti de rusine si pe voi dar si pe profesorii si parintii vostri; ei nu v-au invatat asa! Romania se conjuga cu verbul a fi cuviincios nu cu a fi marlan! Va invit sa intrati in normalitatea bunului simt si al bunei educatii.

Ne facem de rusine fata de copii nostri care se uita din ce in ce mai uimiti la strainii care le devenim: una invata la scoala, alta ii invata societatea, adica noi! Acceptarea golaniei, a limbajului violent si murdar denota indiferenta si lipsa de forta civica a unui popor.

Treziti-va odata si auziti cum suna cuvintele urate in gura unora dintre voi! Hai Romanie, pune-te in miscare, sa nu ne arate istoria cu degetul! Haideti oameni de cultura, fiti insurgenti si nu-l lasati pe Sfantul Mitropolit si Ierarh Varlaam sa-si renege Cazania de rusinea a ceea ce aude acum!

Azi ma gandesc la faptul ca uneori avem nevoie de cate o mama surogat, sau altfel spus, si mai bine spus asa, de o closca. Oricat de tari am fi, oricat am reusi sa ne strunim pornirile de revolta, de manie, frustrarile, nemultumirile, neimplinirile, fata de noi sau fata de altii, nu stiu de ce, dar cred ca o closca ar fi tare de folos macar pentru o clipa; sa te ia sub aripa ei, sa te incalzeasca cu trupul ei, sa piuie incetisor la urechea ta ca si cand ar zice: “taci cu mama, taci cu mama”…sa inchizi ochii si sa te simti aparat, protejat, ferit de orice pericol. Si chiar daca stii ca deasupra se roteste amenintator un uliu sau un vultur, sa nu-ti mai pese: cineva te pazeste! Doamne fii tu closca sub care sa adast o clipa, poate asa imi vor trece toate spaimele si amaraciunile mele se vor topi in bucuria pe care numai Tu stii sa mi-o picuri in suflet. Pune an nou si luminos, dulce si bogat in inima mea sa pot Doamne naviga mai departe catre Tine, sa ajung ACASA cu iubirea in gene; da bucurie celor care ma iubesc dar si celor care nu ma iubesc.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi inspirat

Înscrieți-vă pentru oferte exclusive si acces instant la cele mai recente articole ale noastre.

Aceste informații vor fi NICIODATĂ partajate sau vândute unei terțe părți.