IRINA BACAOANU – interviul promis!

6
220
 1. 300111_1907804069381_2030066522_nDe ce scrii Irina ? Pentru cine scrii ? Cum te implineste scrisul ?

Scriu pentru că mă mănâncă degetele. O formă de manifestare, defulare, un strigăt…Am vrut să mă exprim public, la vedere, cu speranța că mai sunt unii care gândesc la fel și se vor regăsi în ceea ce scriu. În general, scriu pentru mine. Dar aș fi ingrată să spun că nu-mi doresc să fiu citită.
Am știut încă de la început că felul în care scriu, nu-mi poate aduce decât divergențe, pierderi, ciocniri. Nu am nicio simpatie politică, nu agreez niciun partid și nu pot să trec cu vederea ceea ce se întâmplă la nivel național și local. Am considerat că e dreptul meu să am opinii și mi-am asumat rezultatele ulterioare. Aș lua-o oricând de la capăt în aceeași manieră.

 

 1. Am inceput interviul cu o intrebare la care stiu ca vei raspunde intr-un mod mai special, care te caracterizeaza. Tu iesi din cenusiul ideal in care ne-a plasat candva un scenariu scris la o masa verde. Cine este Irina Amalia Bacaoanu ? Traiesti in  Bacau si iata, semnezi  Bacaoanu !

Oh, cine-i Irina Amalia Băcăoanu? Dacă aș ști… Sunt într-o continuă căutare, dezvoltare personală și nu contenesc să mă blamez. Sunt aspră cu mine; mai aspră decât oricine altcineva care mi-ar aduce critici. Dar sunt FEMEIE și mă străduiesc să mă comport ca atare deși îmi vine să înjur, să trag palme sau picioare-n fund, atunci când văd nedreptăți, furturi sau corupție. Îmi amintesc apoi că nu sunt decât o voce virtuală și nu pot schimba un sistem sau mentalități. Nici nu mai am incisivitatea de altădată; m-am calmat de ceva timp și am lăsat aciditatea altora. Tot ce scriu poartă semnătura Băcăoanu pentru că îmi asum ceea ce scriu. Opiniile elaborate din spatele unui nickname n-ar valora nici doi bani. Dacă nu ai curajul să uzezi de numele real, cum s-ar putea crede că ai curajul să arăți cu degetul acuzator către alții? 

 

 1. De ce nu esti in Bucuresti, acolo, printre jurnalistii remarcabili pe care ii are Romania si unde se da ora exacta in presa post revolutionara ? De ce la Bacau, un oras despre care vorbeste lumea ca e mort ?

Să fim serioși! Chiar atât de jurnalistă nu m-am crezut încât să mă uit spre București. Dar recunosc că  ziare bucureștene mi-au publicat pamfletele. Și să rămân în nota ironică proprie mie: Băcăoanu din București nici n-ar suna potrivit.10308189_837491702946183_3417915751513517415_n

 

 1. Se spune ca scriitorii si jurnalistii duc o viata boema, ca nu-si mai apartin si ca traiesc de pe o     stire pe alta. Tu cum traiesti Irina ? Care este viata ta ?

Duc o viață simplă și relativ comodă. Cum Bacăul nu oferă mare lucru, după serviciu, mă încânt cu sala de fitness, sunt nelipsită de la concertele Filarmonicii și mi-s dragi vernisajele galeriilor de artă. Am renunțat de 9 ani la permisul de conducere, bat orașul la pas, săptămânal (indiferent de vreme) mă duc până-n Parcul Gherăiești. Mai nou, de când cu legea care interzice fumatul în spațiile publice, sunt ceva mai prezentă în puburi și nu refuz nicio invitație la ceai. Mi-s dragi discuțiile, mi-s dragi oamenii…

 

 1. Scenariu de teatru ! Bacovia poetul! Teatrul George Bacovia ! Artistii bacaoani ! Felicitari ! Demersul tau scenaristic este unul special! Ce framantari ai avut inainte de a te porni sa scri acest scenariu ? Ce ai simtit cand ai vazut piesa jucata ?

Am scris scenariul piesei ”Bacovia versus Bacovia” într-o noapte ploioasă. Fumam pe-atunci și mă uitam prin fereastra sufrageriei și instantaneu m-am gândit la felul maladiv în care Bacovia a văzut toamna. Aproape i-am simțit durerile de oase, angoasa, scârba.  În timp ce se juca piesa pe scena teatrului, m-am detașat complet de propria creație și m-am uitat la piesa și-am trăit-o exact ca un spectator oarecare. Sinceră să fiu, mi-a plăcut, am suferit și pot spune că a fost punctul culminant al vieții mele. Nu era un fapt oarecare: îl readusesem pe Bacovia la viață și nu oricum – l-am pus în conflict cu el însuși. Piesa a fost apreciată, aplaudată dar din păcate, n-a fost adăugată repertoriu-

lui teatrului. Nu mă supăr; mi-a fost de-ajuns că l-am reanimat fie și o singură dată.1798825_837005692994784_6690460405218777998_n

 

 1. Bacaul a avut o pleiada remarcabila de actori. Si acum sunt actori minunati ! Ce lipseste ca sa fie onorati asa cum se cuvine acesti oameni care traiesc in si din teatru ? Poate mi se pare, dar cred ca nu sunt valorificate talentele lor la intreaga masura si nu primesc acel ceva care sa le dea multumire si bucuria ca ei chiar fac ceva extraordinar pentru noi, bacaoanii si nu numai ?

Teatrului băcăuan îi lipsește unitatea, mândria și un manager care să nu stea în funcție pentru ambiții personale. Artiștii sunt o categorie specială: se mulțumesc cu puțin, sunt delicați și nu își flutură agresiv neajunsurile. În vremurile pe care le traim, cei care nu sunt sonori și nu deranjează autoritățile, pot trece drept mulțumiți. E nedrept și imoral faptul că Administrația Locală își arogă rezultatele acestora și își arată interesul doar în perioade electorale și asta pentru că dă bine imaginii să te alături culturii.

 

 1. Crezi ca politicul si-a bagat coada si in viata teatrului George Bacovia ? Chiar asa? Inteleg ca toate se rezuma pana la urma la bani, la fonduri, la negocieri, dar cu ce e de folos teatrul in viata politica ? Scuza-mi inocenta si totodata nestiinta ! Se pare ca am ramas in urma cu noutatile si sper sa le aflu de la tine, stiindu-te cu verb si incisivitate de comentator politic 

Un DA categoric! Politicul are implicare directă în teatru. Se observă cu ochiul liber și în timpul actualei conuceri dar și-n cele anterioare. Concursul susținut de manager a fost un circ ieftin și numirea s-a făcut pe linie de partid și în baza unor prietenii avantajoase numai pentru aceștia. Are de pierdut teatrul ca instituție de stat, ca organism cultural, dar slavă Domnului că nu sunt discreditați actorii! Să-și spargă capetele cei care trag foloase în urma proiectelor și a promisiunilor nerespectate!

 

 1. Irina, daca ai fi primar de Bacau, ce crezi ca ai face ca sa redai oamenilor increderea in edilii orasului, in administratia publica locala, in veridicitatea votului lor, in seriozitatea cuvantului , in promisiuni, in legi ? Ce sfaturi ai da acum celor care isi doresc  scaunul de primar ?10923581_10202699860372221_5042109028682715767_n

Nici n-a început oficial campania electorală și deja taberele au lansat atacuri. E perioada când mă distrez cel mai mult. Sau când mă intristez cel mai des văzând cum abundă internetul în interpelări dar nicio soluție din partea nimănui. Ca peste tot, campania electorală înseamnă să ataci pe celălalt și nu să vii cu soluții viabile, cu planuri realiste. Aș sfătui la deschidere, la comunicare cu cetățenii nu numai în campania electorală. Aș sfătui primarul să rămână uman și să nu uite că e într-un fotoliu onorabil și nu i-au oferit alegătorii ocazia să se îmbogățească ci să le rezolve neajunsurile. Aș sfătui la constituirea unui staff competent și nu unul bazat pe cumetrii și prietenii.

 

 1. Cum iti traiesti viata Irina si ce asteptari ai de la tine si de la cei mai apropiati oameni ? Cum si unde te vezi peste zece ani ?

Îmi trăiesc viața cât de frumos pot. Trăiesc exact după posibilitățile pe care le am. Nu sunt datoare băncilor, nu am făcut vreodată credite și nu m-am încrezut în viitor.  Îmi doresc ca la sfârșitul fiecărei zile să mă pot uita în oglindă fără să mă rușinez de propria persoană, îmi doresc să pot ierta, să pot uita și să pot fi mai mult tolerantă și mai puțin critică. Peste 10 ani?!  Zâmbesc. Sunt un om dezorganizat și planurile mele uneori abia ajung până luni….nu din pesimism ci din pragmatism.

 

 1. La ce lucrezi acum si care sunt planurile Irinei Bacaoanu?

 

Momentan scriu versuri, termin în curând scenariul unei piese de teatru și am descoperit coloratul desenelor pentru adulți, scoase de Millie Marota. M-au captat și le văd ca pe o terapie de relaxare. 12019963_10204071822470416_6294661123672427832_n

 

 

6 COMMENTS

 1. Irina Amalia Bacaoanu știe ce-i onoarea?La ceea ce citesc pe Internet despre ea, nu prea cred… Nu este nici pe departe așa cum pozează (termen asumat). Cititi si dumneavoastră. Este inteligenta, dar caracterul lasă de dorit. Mai multe informatii puteti obtine de prin locurile pe unde a trecut. A lăsat doar duhoare.

  • nu emit catre nimeni judecati! un om poate fi privit exact ca pe un cristal care are multe fatete; eu am privit una dintre fatete si mi-a placut ceea ce am vazut! exista vreun om perfect? daca da, as dori mult sa-l cunosc, dar cred ca nu as putea sta prea mult in preajma sa pentru ca el e unicat iar eu sunt ca fratii mei, cu bune si mai putin bune! nu fiti suparata pe nimeni, nici chiar pe dvs; toti avem frumusetea noastra iar cand vedem ceva ce nu ne place la altii cu siguranta acel ceva se regaseste mai intai in noi! aici avem de lucrat: cu noi insine! multumesc pentru sinceritate si pentru ca ati citit postarea mea! va mai astept!:)

 2. Îmi place cum scrieți și o să citesc în continuare, cu mult drag, ceea ce postati. Chiar există modele aici. Sper să nu va fi deranjat foarte tare mesajul meu anterior. Nu meritam, nici dumneavoastra, nici eu să ne consumăm energia si timpul pentru IAB. Chiar doresc să întâlniți în continuare oameni deosebiți, despre care să povestiți.:-)

  • exista un fel de vorba in China care se zice la aniversarile celor dragi: fie sa intalnesti oameni interesanti! cred ca cineva, de muuuult tare, mi-a facut si mie aceeasi urare pentru ca am intalnit si intalnesc in continuare oameni frumosi, minunati si interesanti! multumesc pentru aprecieri!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.