Interviu neconventional cu MIHAELA CHELARU

0
232

3818_1110219405696715_4241861721427589407_n

  1. Cum o caracterizeaza Mihaela Chelaru pe…Mihaela Chelaru ? Ce-ar adauga si ce ar mai indeparta ? Ce anume te bucura cel mai mult si ce iti place sa faci, atunci cand tot ce era trecut in programul zilnic a fost bifat?

 

Niciodată nu mi-a plăcut să mă descriu, să vorbesc despre mine. Sunt o persoană normală, cu preocupări obişnuite. Sunt veselă în cea mai mare parte a timpului. Nu sunt genul care să stea prea mult supărată. Iert, dar asta nu înseamnă că şi uit. Sunt optimistă şi mă consider norocoasă din multe puncte de vedere. La sfârşitul programului de lucru îmi doresc să ajung cât mai repede acasă pentru a-mi petrece timpul alături de familie.

 

  1. Mihaela Chelaru esti de curand sef serviciu la Arhivele Nationale Bacau, dupa un sir de ani de naveta facuta la Piatra Neamt. Ce s-a schimbat acum si ce coordonate ai in vedere pentru parcursul tau profesional?

Aşa este. Din septembrie 2007 până în martie 2016, cu o întrerupere de trei ani (concediu prenatal şi apoi concediu de creştere a copilului), am făcut naveta zilnic la Piatra Neamţ. În urma examenului organizat în iunie, am fost numită şef serviciu la Arhivele Naţionale Bacău.

S-au schimbat responsabilităţile şi am în vedere perfecţionarea pregătirii profesionale proprii şi a colectivului pe care îl conduc, identificarea tuturor posibilităţilor pentru rezultate cât mai bune, transparenţă şi serviciu de calitate în slujba persoanelor fizice şi juridice.

 

              3.Vreau sa imi spui in cateva cuvinte cine este tatal tau, Vilica Munteanu, care nu de mult  a primit investitura de cetatean de onoare al Bacaului, si cum il percepi mai ales acum, cand efectiv ii calci pe urme si aproape zi de zi atingi la birou fie cu mana, fie cu privirea, fie cu sufletul locuri si obiecte care poarta energia sa? Ce ii datorezi si cum crezi ca vei reusi sa continui ceea ce a inceput tatal tau? Te sfatuiesti cu el, faceti schimb de pareri, tii cont de ceea ce iti spune?11032222_10203491785329947_7937849744401321118_n

 

Tata este un adevărat profesionist şi un familist convins. Este o persoană perfecţionistă şi face totul cu multă responsabilitate. Sunt mândră că prin conferirea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bacău i-a fost răsplătită munca de peste 40 de ani în slujba Arhivelor, din care 26 de ani de director al acestei instituţii, fiind cel mai longeviv conducător de in situaţie din judeţul Bacău.

Biroul şi clădirea în care lucrez îmi sunt familiare. Le-am văzut cum au ieşit din pământ sub ochii atenţi şi riguroşi ai tatei. A propus şi au fost aprobate mai multe modificări ale proiectului pentru ca spaţiile să fie cât mai funcţionale. Cam peste tot văd amprenta sa, iar aceasta mă determină să fiu măcar la înălţimea realizărilor lui.

De la începutul activităţii mele în Arhive mi-a coordonat paşii şi m-a îndrumat spre desluşirea documentelor de arhivă.

Cu tata discut chestiuni profesionale mereu şi remarc faptul că şi alţi colegi din ţară îi cer sfatul în continuare. Are experienţă bogată şi trebuie să profităm de ea. Încă mai am multe de învăţat. Omul cât trăieşte învaţă.

 

 

  1. Mama ta, Doina Munteanu, la randul sau, este un model de daruire, de echilibru si de iubire, atat pentru familia voastra cat si pentru foarte multi oameni , mai ales tineri, cu care vine in contact. Ce ai invatat de la ea si spune-mi daca regasesti in tine dragostea ei de a ajuta oamenii ? Te intreb pentru ca am observat ca si tu esti un spirit compasiv si extrem de atent la ceea ce se intampla in jurul tau, in Bacau dar si in lume.14333125_10205984309161485_3842233302773804836_n

 

Aţi surprins foarte bine calităţile mamei. Ce am învăţat de la mama? Cred că nici măcar o carte nu ar putea cuprinde tot.

Un lucru este cert. De la părinţi am învăţat să fiu OM. De asemenea îmi doresc şi îmi place să îi pot ajuta pe cei din jurul meu. Sunt foarte mulţumită ori de câte ori pot veni în ajutorul cuiva.

 

  1. Ai doi baieti frumosi, sanatosi si inteligenti, Andrei si Mihnea. Ii cresti cu mare atentie si vad ca te preocupi foarte mult sa le insufli multe virtuti. Te felicit pentru asta! Ce parere ai despre modul de educare a tinerei generatii? De ce crezi ca au nevoie mai mult acum copiii ca sa aiba incredere in adulti? Cum ai vedea tu invatamantul romanesc daca ai fi Ministrul Educatiei, de pilda? Ce schimbari structurale profunde, nu de suprafata si cu conotatii politice, ai aduce?

 

Ne străduim să îi creştem cât mai bine şi să le dăm o educaţie aleasă. Le insuflăm dragostea şi respectul pentru cei din jur. Tânăra generaţie este cu totul alta faţă de generaţia noastră. Accesul la informaţii este mult mai mare şi mai facil.

Pentru a avea un învăţământ de calitate trebuie să existe o stabilitate legislativă în domeniu, inspirată din ţările performante în domeniu cu adaptări la situaţia din România. Atâta timp cât actele normative care guvernează învăţământul se modifică şi de câteva ori pe an, nu se poate face performanţă, iar aceasta este valabil şi pentru multe alte domenii. Înainte de a fi într-o funcţie de decizie, omul trebuie să aibă experienţa muncii efective, altfel, aşa cum se întâmplă frecvent în ultimul sfert de veac, se iau decizii în necunoştinţă de cauză, fără a fi în contact cu realităţile.

 

  1. Unde greseste – dupa parerea ta – societatea romaneasca, de nu reuseste sa faca pasi remarcabili inainte? Te intreb ca istoric dar si ca om cu o cultura vasta, capabila sa faci analize si comparatii cu alte popoare care au trecut prin aceleasi scenarii ca si Romania.

 

Consider că în România legislaţia ar trebui să fie clară, stabilă şi cel mai important să fie respectată de la primul până la ultimul om fără imunităţi. Să se respecte articolul din Constituţie: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

 

  1. Vreau sa-ti pun o intrebare la care daca vrei raspunzi, daca nu, nu. Pot intelege ! Care este parerea ta despre adevarul istoric al Romaniei? Cat la suta din ceea ce ar trebui sa stim nu stim  si cand se vor deschide portile spre cunoastere? Cum crezi ca ar trebui sa li se predea copiilor istoria Romaniei? Ce cheie ne lipseste din acest noian de informatii care sunt tot mai bulversante si mai naucitoare ca sa punem ordine oarecum in trecutul nostru ca neam, ca popor, ca oameni ai acestor locuri?

Aş prefera să nu răspund la această întrebare.

 

  1. Ce planuri ai pentru viitor in zona profesionala?

 

Performanţa profesională pentru mine şi colectiv constituie un obiectiv prioritar. Aceasta înseamnă acumulări permanente, competiţie cu noi înşine, exigenţă şi autoexigenţă, iar concret: îmbogăţirea tezaurului arhivistic prin preluări de documente, punerea la dispoziţia celor interesaţi a documentelor pentru studiu, valorificarea informaţiilor deţinute prin publicaţii, comunicări ştiinţifice, organizarea de activităţi culturale (simpozioane, sesiuni, expoziţii) de calitate.

 

  1. Ce hobby-uri are Mihaela Chelaru si ce a facut in vacanta asta ? Ce i-ar face placere sa faca pentru o reincarcare a bateriilor si pentru relaxare?   10454437_10201618837867431_993281710053800487_n                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Îmi place să călătoresc, să citesc, să navighez pe Internet, să fac fotografii. Plăcerea pentru a face fotografii este tot o moştenire de la tata. Anul acesta, vacanţa de vară a fost mai scurtă decât în anii precedenţi şi am petrecut-o împreună cu soţul şi copii pe litoralul Românesc al Mării Negre.

 

  1. Si o ultima intrebare : ce sfat ai da femeilor care nu reusesc sa gaseasca un echilibru intre viata de familie si cariera? Cu siguranta, ca sa te dezvolti in plan profesional, trebuie sa platesti cumva pentru asta, dar nicidecum in detrimentul familiei, ci mai curand in plan personal. Naveta pe care ai facut-o multi ani, a pus o amprenta pe sufletul tau de buna seama ! Cum reusesti sa-ti pastrezi dragalasenia, voia buna, tonusul optimist si in acelasi timp sa fii si o mama speciala, o femeie eleganta si distinsa, un profesionist bun si un om cu sufletul ca painea calda?

 

Vă mulţumesc pentru frumoasele aprecieri. Naveta pe care am făcut-o nu am simţit-o ca pe o corvoadă, ci ca pe o situaţie oarecum normală. Mă gândeam că dacă aş fi lucrat în Bucureşti, aş fi făcut mai mult de o oră până la serviciu şi o oră înapoi acasă. Important a fost că mergeam de plăcere la serviciu, pentru că îmi place foarte mult meserie pe care mi-am ales-o, cea de arhivist. Am lucrat foarte bine cu colegii de la Piatra Neamţ, dovadă fiind şi faptul că în continuare vorbim despre probleme profesionale şi nu numai.

Pentru a reuşi în viaţă trebuie să ne păstrăm optimismul şi să avem convingerea că timpul le va rezolva pe toate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.