Interviu neconventional cu CLAUDIU DORNEANU

0
148

 

 

Intalnim de-a lungul existentei oameni frumosi, oameni de care simti ca esti legat pentru totdeauna si pe unii simti ca ii stii de cand lumea! Un astfel de barbat este si CLAUDIU DORNEANU care m-a surprins in mod deosebit cand, dupa o retragere de mai multi ani, l-am regasit intr-o familie minunata, mereu cu zambetul pe buze, cu bun simt si finete si mai mult, candidand la functia de primar al Bacaului. Nu am experienta politica intr-o asa masura incat sa imi pot da cu parerea dar nu stiu de ce am simtit ca daca ar fi existat o sansa reala de a ajunge in fotoliul de primar Claudiu Dorneanu facea istorie! Din pacate nu s-a auzit unde trebuie mesajul sau din campanie care mi s-a parut puternic si ca o idee-forta: conteaza pe cine alegi!

 

liderm10-655x360

  1. De ce primar al Bacaului ? Ce te-a determinat sa intri intr-o competitie care a semanat mai mult a teatru de papusi decat a campanie electorala demna si onesta ?

Dacă ar fi să răspund scurt, pentru că iubesc Bacăul și oamenii săi și știu că aș fi reușit să readuc normalitatea demult uitată, însă cred că veți dori un răspuns ceva mai elaborat. Ei bine, nu a existat o decizie extrem de laborioasă pentru a candida ci simplul fapt că m-am săturat de corupția, de minciuna și de hoția care ne guvernează orașul și acestea erau în principal supărările noastre, ale cetățenilor. Și știam cine sunt cei cu care ar fi urmat să mă înfrunt. Cât despre ceea ce numiți teatru de păpuși, cred că scena de fapt a fost cea în care urmau să joace alegătorii. Aș rememora cel puțin perioada dinaintea campaniei electorale, când știm cu toții cum arăta orașul plin de bannere cât casele, cu autobuze inscripționate, cu ziare electorale plantate prin scări de bloc, cu contrareclamă electorală de cea mai joasă speță, candidați inventați peste noapte, o mizerie servită drept prăjituri, nouă, băcăuanilor.

 

  1. Cum ai primit rezultatele alegerilor si ce concluzie ai tras din acea campanie electorala ?

Rezultatul, previzibil, în condițiile pe care le studiasem încă de la începutul anului, în urma unui studiu întocmit de IRES în care prezența la vot a românilor se anunța extrem de scăzută. De fapt o lipsă de încredere cronicizată. Concluzia este că nu mai avem încredere nici în noi înșine, foarte mulți ne dorim să avem o nouă viață însă ne-am izolat inclusiv actul votului și doar așteptăm nu știu ce.

 

  1. Cum vezi activitatea Monicai Macovei, care chiar daca nu mai este sefa lui M10 ramane de departe lider si ce ai invatat de la ea ?

Doamna Macovei, adevărat, nu mai este șeful M10 dar este un lider și un lider de la care poți învăța prin puterea exemplului dacă ești atent, chiar fără să o cunoști personal; are o putere de muncă extremă, concentrare în tot ceea ce face, simplitate in a fi, dar pe mine m-a atras altceva: echipa din jurul său cu tot entuziasmul și pozitivismul său. Acestea sunt cele bune pentru că de ce să nu recunoaștem sunt și altele mai puțin bune. Din toate pot să spun că am invățat.

 

  1. Vreau sa iti stiu parerea despre viata politica romaneasca .

Oh, viața politică românească… Este cumva de genul iată că există viață după moarte ! Asta înseamnă că MIROASE și miroase foarte urât chiar de dincolo de anii 90 pentru că Revoluția nu a însemnat nimic, sistemul politic comunist și-a plantat puieții care astăzi au procreat și la a doua generație. “Democrația originală” în care s-a născut FSN-ul este reală și astăzi, fie că s-a numit PDSR sau PSDR ori astăzi cum s-o mai numi, a lucrat direct la creierele iubitorilor de cozi la lapte și tigăi și și-a plantat plozii în sistemul politic multipartid. Acolo unde nu au reușit, au distrus prin orice mijloace. Să amintesc nu mai departe legea electorală pe care au pus-o la cale dimpreună cu partenerii lor nu demult useliști, liberalii, care astăzi sunt în pragul imploziei. De cine aș putea vorbi, tot de ciuma roșie trebuie să amintesc pentru că asta este mama lor. Sincer, nu îi urăsc pe comuniști, îi detest.

 

  1. Ce ai schimba daca ai avea putere la nivelul politicii si administratiei bacauane ? Se mai poate face ceva sau ramanem in continuare in umbra marilor stejari carora le-au crescut radacini viguroase si in acelasi timp otravite in aceste pamanturi ?

În primul rând, nu m-aș schimba pe mine ci aș lăsa același semn egal între ceea ce gândesc, spun și fac. Cred că asta este cea mai mare putere pe care o poate avea un om, acel EGAL care se traduce simplu prin onestitate. Ca primar aș fi pus punctul pe  “I”, renuntând la calitatea de membru de partid și cred că ar fi fost o chestiune dincolo de… imagine, o datorie. Băcăuanii trebuie și să vadă, și să simtă că ești primarul tuturor și al orașului. Am mai spus-o imediat după alegeri când un cotidian local mi-a acordat o pagină intr-un număr al său intitulându-mă candidat independent. În realitate chiar aceasta a fost percepția generală. Deocamdată ceea ce numiți dumneavoastră stejari, eu numesc ambrozie, ne va umbri exact de la nivelul la care suntem în politică, foarte jos.

 

  1. Unde crezi ca este cea mai periculoasa tumoare in politica romaneasca ? Mai poate fi operata fara sa faca metastaze ? Se mai poate insanatosi clasa politica ? Crezi ca tanara generatie va da un raspuns bun la asteptari sau nu ?

În viitor, în ADN-ul celor născuți chiar și după momentul 89, al celora care s-au hrănit, au crescut și s-au educat direct din beneficiile unora care au servit și încă servesc SISTEMUL. Tânăra generație trebuie să facă fix ceea ce simte odată cu împlinirea prin educație și autoeducare, și nu ceea ce ar aștepta oricine altcineva din alte generații. Și asta pentru că aspirațiile tinerilor trebuie să fie mai presus de așteptările noastre. Noi am tot așteptat și nu am făcut nimic dimpreună pentru ei, pentru viitorul nostru. Dar mare atenție, printre tineri pot fi marionete și sunt mult mai periculoase decât comunistoizii. N-o să vă vină să credeți, dar uneori singurul tratament pentru o metastază este calea naturală, de aceea mă gândesc că unii politicieni ar trebui să urmeze calea exit-ului.

 

  1. Intre social democratia si liberalismul autohton, crezi ca mai exista vreo nisa de scapare pentru ca Romania sa iasa de sub starea de asediu ?

România nu trebuie să scape printr-o nișă, trebuie doar să și facem ceea ce spunem : să-i trimitem la casele lor, prin vot, pe cei care déjà au demonstrat exclusiv capacitățile lor de a-și asigura avuția personală prin hoție și corupție. Ca vechi spirit liberal, respect valorile liberalismului, conservatorismului, ale social-democrației și pot colabora exclusiv în interesul cetățenesc și al țării cu politicienii cu principii, ori doar așa văd această ieșire de sub asediu, înțelegând fiecare calea dialogului și puterea argumentelor în politică. Niciodată nu am acceptat ideea de ‘’a ajunge la putere’’ așa cum o exprimă politicienii. Eu cred că puterea este la cetățean.

 

  1. Ce intentii are Claudiu Dorneanu ? Ramane mai departe in politica sau da bir cu fugitii, desi daca imi aduc bine aminte in campanie ai spus ca si Monica Macovei : nu ma las si nu va las ! M-a surprins acest slogan inedit si sincer si chiar am crezut ca te vei tine de aceasta promisiune !

Parcă vorbiți despre o a treia persoană, Claudiu Dorneanu. Cred că mă cunoașteți de aproape 25 de ani și chiar dacă ne-am revăzut în Bacău după o lungă perioadă în care ați stat deoparte, nu m-ați regăsit prea mult schimbat ci ușor întinerit de energia copiilor mei. Ei bine, am intenția să rămân același în afara constantelor mentale dictate de spațiu și timp. Politica este o variabilă care pentru mine înseamnă să fii în mod voluntar implicat în viața cetății și asta nu neapărat în ipostază de candidat, consilier, primar, parlamentar etc. Am fost tot timpul, sunt și voi fi implicat în proiecte comunitare și nu cred în puterea de a fi prin publicitate, surprinzător.

Mă surprinde că acel slogan v-a atras atenția, în fapt o simplă preluare pe un mesaj contextual. Eu am mizat mai mult pe îndemnul : ”CONTEAZĂ PE CINE ALEGI !”, dar se pare că multora nu ne place să contăm pe propriile alegeri. Exact ce spuneam la început despre încrederea în sine.dsc_8513

 

  1. Daca ar fi sa te intreb acum daca vei candida la parlamentarele din acest an ce mi-ai raspunde ?

Categoric, nu. Cred în tineri și vreau să văd tinerii de astăzi cum fac pasul în această direcție. Și susțin în interiorul M10 această viziune.

 

  1. Ce mesaj ai pentru cei care tin la tine, te respecta, te iubesc, cred in tine si vor sa vada ca macar tu nu ii dezamagesti ?

Îi iubesc.

Și ca întotdeauna vom învăța, vom râde, vom plânge, vom povesti, ne vom juca, vom bea cafeaua cu plăcere, vom munci pământul, ne vom ajuta, ne vom plimba, ne vom susține, ne vom împlini viața împreună. N-aș îndrăzni să dezamăgesc astfel.

 Vă mulțumesc!

P.S. ( la ultima întrebare) Aș întrerupe să răspund la orice interviu, câteva minute, pentru a prepara colțunași cu soția și copiii mei, exact ca în această seară. 😉20160529_201244

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.