Decat un urs!

0
72

Da, nu era decat un urs! Un urs carpatin. Ocrotit prin lege,filmat de National Geographic, onorat de savantii si iubitorii de animale, premiat la marile reuniuni internationale dar omorat de ignoranta, nesimtirea, lenea, imbecilitatea, nepasarea unor romani pusi sa apere fauna si flora tarii…

Ne alintam copiii cu apelativul “ursulet”, ii ducem la filme cu desene animate, desigur cu ursuleti dragalasi si simpatici, ne numim cu iubire mamele: ursoaica, adoram sa vedem la circ ursani, mergem si plaudam la sfarsit de an colindele cu ursi…Dramatic!

Asistam ca niste spectatori pasionati la tot felul de intamplari care ne umplu de manie, ne oripileaza, ne transforma in agitatori si vectori de comunicare in retelele de socializare…Si? Si nimic! De ce ar fi altfel decat a fost intotdeauna? Nu de azi si de ieri, ci de ani, zeci de ani, sute de ani! Obedienta romaneasca este stiuta. Ne-am tradat eroii nationali, patriotii, oamenii de credinta adevarata. I-am deferit “justitiei”, puterilor si mai marilor zilei, ne-am ploconit prin cancelarii straine, mintind si oferind peschesuri grase smulse din trupul tarii.

Ma amuza sa vad ca pana si sarbatorile nationale ne-au fost furate. Tacem sau schelalaim, fara sa facem nimic. Pana la urma chiar cine suntem si oare ce vrem? Stim? Nu cred. Ne dam importata, ne credem grozavi, leaganul lumii, Gradina Maicii Domnului, centrul zero de energie si de spiritualitate…mai frate,lesini numai cand auzi! Lesini de ciuda! Pentru ca este adevarat dar pe noi ne doare fix in tocul usii ca ne sunt furate valorile materiale, spirituale, inteligenta, copiii, fetele… Din cand in cand dar tot mai des, mai vezi pe cate unul ca cumpara un deal,un munte, un oras, o rezervatie naturala natioanala…Mai vin la vanatoare – sport distractiv si nobil, nu-i asa – miliardari din alte zari. Se fotografiaza cu un covor de ursi, vulpi, lupi, mistreti…cu surasuri de invingatori. Adica frisonam cand vedem fotografii facute in Africa cu elefanti omorati si colti de fildes la gramada, dar nu ne pasa de un urs orb omorat. De un ursulet flamand. De un ursan tinut in cusca mizera. A cata oara observam ca nu avem viteza de reactie? In India si America – si nu numai – alearga prin soare oameni ca sa salveze un caine, o pisica, un sarpe, un pui de elefant. E asa de simplu sa-i omoare! Dar nu, lor nu le este greata sa curete viermi, infectii, mizerii. O fac cu rabdare si intelegere. Cu iubire.

Unde a disparut bunatatea si compasiunea romanului? Mii de ciocarlii au fost impuscate. Prin hotarare guvernamentala! Ati mai auzit de asa ceva? Cica erau daunatori ai culturilor! Ai culturilor de prostie! Cand exista posibilitati tehnice sa protejezi lanurile fara sa ucizi pasarile tu ca si om aflat la conducerea unui minister ce faci! Te faci ca ploua! Bune-s ciorcarliile pe masa strainilor!

Nemernicia continua in Romania! Si are multe forme! Cei plecati in afara sunt jigniti, improscati cu mizerie si mai mult indepartati de tara! Serios? Asta este nebunie! Au plecat oamenii aia de fericire, de bucurie ca fac turism? Familii dispersate, copii care cresc cu mama on line, multi mor de oboseala si suparare prin locuri nestiute. Cui ii pasa? Statului, nu-i asa? Care sta? Statului degeaba!

Ce scenariu grobian! E lucratura fina, bucata cu bucata. Azi cine mai suntem? Habar nu mai avem. Suntem la o saptamana distanta sa punem presedinte de tara. Ce mare branza! Atata cearta, scandal, valuri de ura si de furie, rautate si razbunare, minciuna, delatiune si desigur, mult diletantism. Si o matura daca o pui pe scaunuml prezidential tara va merge incotro este scris scenariul. Sa ti se spuna verde in fata ca tara ta a ajuns colonie straina si tu sa dai din umeri?

Decat un urs! Atat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.