Daca eram barbat!

resting-suricateAzi ma gandesc ca daca as fi fost barbat probabil ca zona mea de lucru ar fi fost politica. Ca femeie mi-au fost de ajuns niste ani sa ma prind cum stau lucrurile: iti trebuie musai cojones de prima calitate, altfel ramai tot o femeie pe care o injura toti mai grobian sau mai rafinat, depinde de cata carte are omul! Si culmea e ca nu ar injura-o numai barbatii, care se simt in mod vizibil scosi din minti cand o persoana de sex opus se catara mai sus decat cred ei ca ar avea voie! O injura si femeile, prin simpatie cu barbatii. De ce sunt barbatii  furiosi, nervosi, iritati ca au un preopinent cu fusta? Pentru ca ii simt superioritatea si nu o accepta! Chestie care vine din epoca matriarhatului cand nu erau razboaie si cotropiri, iar ei erau suspusi si executau ordinele date de muieri! Asta e una!

A doua, daca eram barbat, o si demonstram! Nu stateam sa fac gasca cu pupincuristii! As fi spus ce am de spus, direct, scurt si la obiect! Un barbat nu trebuie sa aiba numai ceva zdravan in pantaloni ci mai trebuie sa aiba si la mansarda, iar cand ai ceva materie cenusie si o mai si folosesti in sensul bun, da, iata barbatul!

A treia, daca eram barbat, nu ma atarnam de coada taurului comunal care vede numai rosu inaintea ochilor! Mai incercam si alte culori, ca sa nu ma plictisesc, sa nu intevina obisnuinta, sa pot face diferenta, sa aleg in cunostinta de cauza!

Si acum am sa spun cateva lucruri despre campania electorala pe care tocmai am parcurs-o si fara indoiala nu am pretentii de comentator politic – desi am sesizat ca tot romanul are aceasta meserie plus cea de scenarist! – deci nu e nevoie sa aruncati cu oua si rosii coapte in mine.

Ce am inteles eu din toata povestea politica pe care am urmarit-o : ca 26 de ani au fost suficienti pentru a se incheia procesul de implementare adanca a pesederizarii! Succes total! Gandiristii care au realizat intreaga poveste vor ramane in istoria politica si mai mult ca sigur vor fi studiati profund in universitatile politice din tara si din strainatate! Cata abilitate de sahist ca sa faci partide de buzunar si candidati independenti care sa adune voturi sau sa le indrepte spre un personaj vizat! Superb insa este si faptul ca tot PSD-ul a avut un cuvant greu de spus si in interiorul celorlalte partide, istorice sau de sorginte moderna! Calul troian! Si frumsetea jocului vine din suma de bani alocata campaniei! Miliarde de lei au intrat in aceste jocuri politice! Ametesti numai cand te gandesti ca toti acesti bani ar fi acoperit goluri uriase! In timp ce saracia este concreta, cand mai tot romanul isi numara banutii de la un salariu la celalalt sau de la o pensie la alta, fonduri colosale s-au comasat in campanie! Foarte tare! Si despre ce vorbim in propozitie? Despre social democratie, adica despre grija unui partid pentru starea sociala a natiunii? Adica despre care stare sociala? Despre sanatate, educatie, invatamant, pe scurt despre o viata de om traita frumos, fara spaime si teroare, fara frica zilei de maine, fara minciuna si amenintari!

Nu am nimic cu nici un partid! Nu ma atrage nici unul! Am insa cu unii oameni din aceste partide si cu cei care se dau independenti dar mint! Si ei stiu ca noi stim ca mint si nu le pasa! Am vazut si vad prea multa saracie si boala, prea multa tristete si descurajare incat nu ma pot abtine sa nu intreb: pana cand?

Am citit marea majoritate a comentariilor facute de jurnalisti si bloggeri si recunosc: sunt uimita! Oameni dragi si buni cand va veti da jos din carusel si veti gandi cu mintea voastra fara sa mai fiti datori cuiva pentru un pitac sau o situatie rezolvata de mai marii zilei – asa cum le place sa se creada? Cand nu va veti mai teme de nimeni! Atunci abia veti fi capabili sa faceti o analiza politica serioasa si reala! Atunci veti fi de folos cu adevarat oamenilor care inca mai asteapta de la voi sinceritate, corectitudine si seriozitate! daca ati sti cat de mare este rolul vostru si cata nevoie este de voi ati alege sa fiti independenti si ati reusi sa schimbati datele problemei in care ne balacarim cu totii panala unul!

Cat despre candidatii la primaria Bacau pot afirma intr-o oarecare cunostinta de cauza ca am mari dubii atat  cu privire la credibilitatea lor cat si la bunele lor intentii, cu cateva exceptii: domnii Melinte si Dorneanu! Desi numarul voturilor luate de acestia este foarte mic am curajul sa spun ca ceilalti au avut un numar de voturi ridicol de mare care ma determina sa ridic din sprinceana! Sigur ca s-a impamantentit ideea indusa de altfel, cum ca daca nu ai un partid mare in spate nu e bine! Poate pentru un deputat sau senator, dar pentru un primar nu! Acesta poate beneficia de sprijin mare…dar pana la urma cine sunt eu ca sa-mi dau cu parerea? O femeie oarecare! Deci, revenim la fraza de inceput: daca as fi fost barbat probabil ca zona mea de lucru ar fi fost cu siguranta politica !


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi inspirat

Înscrieți-vă pentru oferte exclusive si acces instant la cele mai recente articole ale noastre.

Aceste informații vor fi NICIODATĂ partajate sau vândute unei terțe părți.