Ce este un dac?

maxresdefault

Azi ma gandesc la intrebarea retorica pe care unul dintre asa zisii mari filozofi ai timpului romanesc o punea intr-un discurs! Au trecut cateva zile de cand am audiat mai curand franturi din acel discurs pentru ca nu eram in stare sa-l urmaresc. Nu-l puteam digera. Poate pentru ca nu fac parte din lumea filozofilor si nu detin toate instrumentele de retorica in acest sens. E putin probabil pentru ca i-am inteles pe marii filozofi ai lumii si chiar am avut nota maxima la aceasta materie. Fara lauda. Incerc sa spun ca nu-mi sunt straine notiunile filozofiei. Prin urmare de ce nu digeram discursul? Ei bine, in timp ce defilam printr-un raion de fructe, legume si zarzavaturi, brusc mi-au cazut ochii pe ghimbir si am priceput! Ceaiul de ghimbir mareste focul digestiv. Bingo! Un discurs naravas, facut special sa-ti stea in gat nu are cum sa alunece la vale lin! Nu are cum sa mangaie girusurile creierului ci le zvarcoleste,  producand dureri de cap.

Cand spui ironic ce este un dac ? e ca si cum ai arata cu degetul inspre un sac vechi cu ceva mortar nefolositor in el. Nu mai este bun la constructii. Este ud, e invechit, mucegait! Te trimite in starea aceea de a simti cocleala in gura si gust amar. Ti se lipeste limba de cerul gurii si nu mai ai cum vorbi desi te straduiesti sa scoti sunete, Nu te aude nimeni. Ba te si eticheteaza: prostul naibii!

Dar stii de ce? Pentru ca ii este frica de vocea ta si face tot ce ii este posibil sa te reduca la tacere, sa iti fie rusine de ceea ce ai putea spune, sa crezi ca esti idiot! Ii este frica de faptul ca tu ai putea  spune pe alt ton ce este un dac ? si abia atunci ar incepe tragedia lui si a celor ca si el! S-ar azvarli spre sacul cu mortar incercand sa-si cladeasca o cazemata sa se apere de furia si puterea ta pentru ca ar recunoaste diferenta dintre ADN-ul lui de borfas ordinar, de traseist politic poliglot, intarcat cu banii strainilor si ADN-ul tau care inca mai porti cu bucurie cusma stramoseasca.

Pana la urma ce este un dac?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi inspirat

Înscrieți-vă pentru oferte exclusive si acces instant la cele mai recente articole ale noastre.

Aceste informații vor fi NICIODATĂ partajate sau vândute unei terțe părți.