Buna mancarea baieti?

0
49

Aseara, Romaniei, i s-a servit la cina “feliul” 1 si “feliul 2”. Asa zicea o maica batrana cat un pumn de mare si cu mintea brici. La 90 de ani era sanatoasa tun, isi facea mancare si curatenie singurica. Era toata o poveste. O moldoveanca harnica si apriga la viata ei, care, dupa ce si-a “tocmit” copiii bine si-a trimis omul la manastire si ea a mai ramas un timp sa termine ce avea pe langa casa. A venit si ea la aceeasi manastire unde a slujit ani multi pana a plecat in alte zari. Avea vorbele la ea. Nu o puteai duce cu presul, nu o puteai minti, pacali. Ea stia tot ce este in lume. Desi era schimonahie si conform canoanelor ortodoxe nu avea voie sa vorbeasca mai mult de sapte cuvinte pe zi, si alte multe indatoriri, ea capatase dreptul de la episcopul locului sa vorbeasca cu lumea. Mai ales cu femeile. Tot ce le spunea erau invataturi patristice spuse oral. Veneau la ea la casuta duium de oameni.
Si eu am invatat multe lucruri de la maica Ana, care imi povestea de uneori ori acelasi lucru. Cateodata, obosita sau grabita, indrazneam sa-i spun ca stiam lucrurile acelea de la ea. Radea, se sprijinea cu spatele de soba, isi impreuna mainile in sort si chicotea privindu-ma amuzata, intens cu ochii ei albastri: “ei, ei, ma iarta, dar uiti ceva: ti li mai spun amu inca o data ca sa nu li uit!”. Sigur ca ma lua rusinea dar na, mi-o incasam de fiecare data in acelasi mod.

Ea stia tot ce este in tara asta, in lumea asta. Avea un radio mic unde asculta slujba din biserica si stirile. Nu am sa inteleg cum facea ea conexiunile si cum le croseta in mintea ei dar batea de departe orice comentariu specializat politic.

Aseara, facand slalom cand la un canditat cad la celalalalt, mi-am amintit de vorbele maicii Ana. ” Uiti amu mai fata, or vinit vremurili alea dispri care ni vorbea parintele Paisie. Ma ducea mamuca la el, la Sihla, sa ni spovidim si sa luam cuvant di invatatura. Ni spunea parintili asezat pi prispa: mai dragii tatii, vin vremuri grele. Nu incetati sa va rugati, sa va spovediti si sa postiti. Iertati-va si nu judecati. Oameni grei la cap si negri la inima va vor acoperi cu duhoare. Voi sa va tineti unii de altii si cu totii di Dumnezau. Asa dragii tatii.”…

Acum, eu ce sa zic? Am fost invitati la doua cine unde am fost indopati pana la refuz. Dupa asa “festin” chiar te apuca o dorinta sa postesti si cu gura si cu trupul. Tacerea ne-a mai ramas! Pai da, ca am ramas in extaz apoteotic vazand discursurile celor doi care ne cer voturile pentru instalarea in scaunul prezidential.Toata noaptea m-au bantuit chipurile, mimica lor, atitudinea si o daaa, vorbele lor mestesugite.

Asa ca dupa ce am fost hraniti copios, cu burtile si frigiderele pline, ce sa mai poata gandi capetele noastre? Ce sa alegi? Doar neghina. Ei, hai sa va intreb totusi: buna mancarea baieti? V-ati saturat, sau inca nu? Mai vreti? Mai luati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.