Alegeri noiembrie 2019 – turul 1

0
27

Despre alegerile prezidentiale numai de bine! E ca la inmormantare, ca la nunta si botez: toata lumea stie tot! Retelele media si cele de socializare s-au spart in figuri,care mai de care cu scenarii, cu legende si povesti reale sau scornite. Cui folosesc toate astea? Nimanui! Nici alegerile si nici toata tocatura asta de cuvinte din care s-au facut si se vor mai face chiftele de aruncat cu prastia peste gard.

Frumos este faptul ca unii sunt platiti cu bani grei iar altii, multi de altfel, o fac gratis. Romanul s-a nascut poet, scriitor, dar si mare barfitor. Ca neamul romanesc nu a gasit o garnitura de oameni politici- nu politicieni- care sa poata veni in fata natiunii cu demnitate si fruntea sus, cu argumente care sa le motivezez solicitarea votului, asta ma nedumireste tare. Sau e o lege care tine de matematicile speciale care au ”dat” algoritmul pentru procesul de votare si nu il pricepem ca nu avem cum. La scoala am invatat matrici, analize matematice, ecuatii, geometrie, trignometrie, dar despre algoritmii acestia nu am auzit. Deci stam cu ochii la usa, sa vedem ce ne spun ”specialistii” cand ies la conferintele de presa.Si inghitim ce ni se administreaza cu punct si virgula. Sau exista undeva, in lumea asta,in universul asta nu chiar atat de mare cat am crezut noi, tinand cont ca sunt milioane de alte universuri, un fel de celule, de bule, un cap care hotaraste ce IQ si de ce rang sa fie presedintii de tari. E ca la ruleta ruseasca.

Pana la urma daca privim in spate, istoria ne da raspunsuri. Acum suntem inca la faza de golaneala, trend impus de FSN, apoi de PDSR si urmat de PSD si uite acum regasim in mai toate partiduletele si aliantele cam acelasi model.
Sincer? Ma asteptam ca macar sistemul de organizare a masinii de vot a PSD-ului sa fie ”furata” de ceilalti, pentru ca funcioneaza. Ordinea, disciplina, ciocul mic, inrolarea in liniste, mersul la vot fara comentarii…Despre asta vorbim.

Altii au preferat sa fie aroganti si sa nu lucreze in echipe. Sa se dea mari si sa creada ca ei pot calari pe cai mari. S-au dovedit a fi doar martoage!

Acum, dupa incheierea turului 1, este un rastimp oferit cu generozitate, pentru ca in fiecare partid sa se faca analize. E corect. Bilant necesar pentru ajustarea strategiilor. Dar ce sa vezi: a iesit cu tropaituri, cu strigate, cu acuzatii grave, cu tot felul de agresivitati verbale, cu amenintari, destituiri si exmatriculari din partide. Acum se cer capete pe tava. Ce-mi spune mie toate astea? Ca in 30 de ani nu s-a invatat lectia despre politica. Este un joc al puterii, de acord. Se merge bara la bara dar nu asa! Cred ca atunci cand se va evidentia o generatie noua de oameni politici, care vor sti sa joace jocul cu abilitate si cu cunoasterea perfecta a regulilor, vom vedea la rampa oameni carismatici dintre care vom avea de unde alege un prezidentiabil. Pana atunci carcotim si chibitam ca un electorat nepregatit ce suntem. Asta imi mai spune ca poate in locul orelor de religie in scoli ar fi utile ore practice despre ce inseamna sa ai drept de vot,sa inveti sa alegi, sa stii ce se intampla cu votul tau, cine ti-l fura sau cine te reprezinta. Sa inveti sa stii ce sa ceri celui care vine si-ti cere votul. O fi greu sau e mai bine sa ramana natiunea in somnul traditional?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.