Ce-ar putea fi in mintea mea?

0
134

 

 

Hai sa vedem  ce se intampla in mintea mea, dupa un sir lung de ani in care am experimentat multe legate de imagine, comunicare, campanii electorale, etc., si dupa 30 de ani de exersare a democratiei de catre poporul din care fac parte. Unele lucruri sar in ochi, de-a dreptul!

Inteleg ca avem treburi importante de facut, cum ar fi situatia emergenta creata de raspandirea Corona Virus, stabilirea alegerilor, crearea unui nou guvern, etc. Cine este acum la putere chiar se confrunta cu situatii grozave, si nu exagerez. Daca toti eram socati de tsunami-uri, de tornade, de incendiile din Siberia si Australia, iata ca acum o lume intreaga priveste si nedumerita, si neincrezatoare si speriata si panicata la pandemia globala.

Eu am o mica-mare problema legata de modul in care prezidentul roman, caci la el fac referire, gestioneaza situatia. Nu ma astept sa faca minuni si nici sa fie altcineva decat cine este. Am nevoie insa, ca cetatean prins ca toti ceilalti, intr-o situatie fara precedent, de incurajare, sustinere, aplecare catre inima si constiinta mea. Am nevoie de imbarbatare si de trezirea spiritului colectiv compasiv. Nu vreau sa dau lectii si teme celor direct responsabili pentru programele aflate in plina desfasurare privind criza, ca nu e treaba mea. Am girat investirea unui prezident, a unui guvern si parlament. Ei bine, ei stiu, banuiesc, ca pentru asta trebuie sa lucreze, ca sunt platiti bine. Eu, ca si cetatean, am nevoie sa-mi vad prezidentu si primul ministru, (oricare ar fi acesta nominalizat), si sa-mi vorbeasca ca si cum ar vorbi numai cu mine si m-ar privi prin ochi direct in suflet. Nu vreau vorbe frumos aduse din condei de un nene sau o tanti care asta stie sa faca si probabil o face bine. Eu vreau ceva uman, cald. Nu vreau roboti care dau din maini si declama ca la teatru o poezie. Nu vreau mutre reci pe micul ecran. Nu vreau un nene care este mai mult decat frightening, horror.

As vrea sa-l vad pe prezident ca merge printre oameni cu stafful sau, ca merge prin spitale mai ales unde sunt copii si batrani, sau prin piete, magazine, ca le vorbeste oamenilor direct, dandu-le sperante, incredere, consolidand ce a mai ramas din biata noastra natiune faramitata si impartita in diasporeni, hastagisti, ciuma rosie, etc. Serios?

Si chiar daca ar fi sa fie letal acest virus si sa nu mai ramana piatra pe piatra, fii om domnule prezident mai inainte de toate. Nu te ma teme de moarte ca nimeni nu a imparatit lumea! Lasa-le dracului de hartii scrise si vorbeste liber ca esti profesor. Intra on line cu copiii de scoala si vorbeste-le tu, intaiul om al tarii. Vai, cate sanse de imagine ai ratat si vad ca o faci in continuare! Nu dau lectii, sunt doar gandurile mele care in loc sa imi spuna ca poate am de frecat un aragaz amarat, sau o cada sau ar trebui sa tropai prin parc, dand de mancare la mate si caini, vorbesc cu un prezident, evident mai speriat decat mine si cu un papitoi de prim ministru, ca nici nu stiu care-i ala inca!

Si da, ma bucur sa vad ca sunt presedinti pe lumea asta si prim ministri pe care ii doare la basca de frica pupaturii lui coronache. Au ei metode de protectie! Si chiar daca nu o arata, a sunt si ei oameni, pot sa disimuleze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.